top of page
Search
  • Writer's pictureASK

Special Olympics avontuur in Zweden

Van 28 januari tot en met 5 februari zond Special Olympics Nederland 13 sporters uit naar de Invitational Games in Zweden. In vier verschillende disciplines streden zij om de felbegeerde medailles (en met succes!). De sporters waren skiërs Lucas en Myrthe van G-skiën Huizen, snowboarders Thomas, Luc en Jurre van G-skiën Huizen, langlaufers Ellen, Eljo, Pim en Gisela van WSG Uden; en shorttrackers Sebastiaan, Yara, Annemiek en Rick van St. Aangepast Schaatsen Kennemerland.

Voorafgaand aan het sportprogramma in Östersund en Åre werd het team, samen met de delegaties uit Finland, Canada, Estland en Hong Kong, ontvangen in Sollefteå voor een Host Town Experience. De lokale Lions club had een gezellig programma georganiseerd met bowlen, zwemmen en jeu de boule. Fanatieke sporters als ze zijn stortte het Nederlandse team zich vol overgave in deze activiteiten, al werd er daarnaast ook geregeld een sneeuwballengevecht gehouden. Er is heel wat sneeuw weggehapt, waarbij met name coach Ilona genadeloos toesloeg.

Het was tijdens deze dagen bijzonder om te zien hoe de sporters, die elkaar bij aanvang onderling alleen kenden binnen hun eigen sport, heel snel een hechte en gezellige groep vormden. Er werd samen gelachen, samen gekletst en samen gezongen. Maar er was ook ruimte om elkaar te helpen, elkaar te steunen en elkaar te troosten bij verdriet. Bij vertrek uit Sollefteå werd team NL door de Lions omschreven als de meest gezellige groep waar “pure happiness” vanaf straalde.

Op zaterdag 1 februari was de langverwachte openingsceremonie in het centrum van Östersund. Tijdens het wachten voorafgaand aan de ceremonie werd er vol enthousiasme pins, buttons en sleutelhangertjes geruild om zo de verzameling van alle deelnemende landen compleet te maken. Rick was door zijn Idaho World Games ervaring en zijn open karakter heel handig met het ruilen en had al snel een hele verzameling. Maar hoe mooi was het dat ook Ellen, die door haar beperking niet praat, toch een goed gevulde keycord om haar hals droeg! Na een prachtige en feestelijke openingsceremonie was het tijd voor het echte werk. In 7 verschillende disciplines streden 450 sporters uit 18 landen voor wat ze waard waren. En natuurlijk deden ook de sporters van de Nederlandse delegatie zijn en haar uiterste best. Soms werd er met onzekerheid en zenuwen gestart of juist met het volste vertrouwen, maar wat iedereen met elkaar gemeen had was de ontlading na afloop van een wedstrijd. Blij en trots kan er teruggekeken worden op alle behaalde resultaten. Niet alleen om de kleur medaille of vaantje dat erbij hoort, maar vooral om de persoonlijke overwinningen die er mee gepaard gaan. Zo is er bij het shorttrack team een bijzondere prestatie geleverd. Zij deden voor het eerst mee aan een echte relay. Iedere ronde werd er, net zoals Schulting, van Ruijven, van Kerkhof en de Vries dat doen, professioneel afgelost. Een schitterende teamprestatie dat werd beloond met een zilveren medaille. In totaal nam de Nederlandse delegatie 8 gouden, 9 zilveren en 5 bronzen medailles mee naar huis.

26 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page