IMG_0056.JPEG

WIE ZIJN WIJ

Aangepast Schaatsen Kennemerland is een stichting die zich bezighoudt met schaatsen. Niets bijzonders zult u zeggen, daar zijn er genoeg van. Wel bijzonder zeggen wij, want wij zijn de enige club in Haarlem en omstreken die schaatst met mensen met een verstandelijke beperking. De geschiedenis van Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland begint in 1987. Door ongeveer dertig enthousiaste mensen waaronder Wim Luiten en Cor Elsendoorn, werd in november van dat jaar gestart. De groep viel onder de Stichting Gehandicapten Sport Haarlem, wat later is opgegaan in Sport Support Kennemerland. In 2002 is de hele groep overgegaan naar Stichting De Baan in Haarlem. Begin 2007 is er een zelfstandige stichting opgericht onder de naam Stichting Aangepast Schaatsen Kennemerland, kortweg Stichting A.S.K. Onze schaatsers en vrijwilligers zijn aangesloten bij Stichting De Baan, zodat wij ons niet druk hoeven maken over contributie, verzekeringen en andere administratieve bezigheden en ons kunnen concentreren op het schaatsen. St. ASK zorgt voor de schaatslessen, schaatskleding, een aantal mooie wedstrijden verdeeld over het schaatsseizoen en de laatste jaren is St. ASK ook actief met het organiseren van wedstrijden op andere ijsbanen. 

In het schaatsseizoen zijn we elke zaterdagochtend vanaf 8.10 uur te vinden op de IJsbaan van Haarlem. 
Zoals het met clubs zo vaak gaat, werken wij met officiële trainers, maar vooral met vrijwilligers. Het is prettig om mensen te hebben die zich bezig kunnen houden met de schaatser, hen even apart wat uitleg kunnen geven en hen blijven enthousiasmeren voor de sport. In ons team van vrijwilligers hebben we ervaringsdeskundigen op het gebied van mensen met down-syndroom en/of autisme. Uiteraard kunnen al onze vrijwilligers schaatsen.


We schaatsen met drie groepen:

Voor de beginnersgroep is Marjolein met Jelle en Stan aanwezig om de starters te leren schaatsen. Hiervoor zijn zelfs aparte schaatsen aanwezig zodat je goed op het ijs kan blijven staan en niet door je enkels zwikt. Wij noemen dat schaatsen met zijsteuntjes. Marjolein is een ervaren schaatsster uiteraard voorzien van de nodige instructeurdiploma's. Zij kan je leren hoe je op het gladde ijs vooruitkomt en plezier kunt hebben.

In de middengroep zitten de recreatie rijders. Een aantal van hen schaatsen al héél lang, zij hebben het allemaal wel gezien en meegemaakt en hoeven daarom niet meer zo snel. Het andere deel van deze schaatsers komt als vers bloed van de beginnersgroep. Deze groep staat onder leiding van Marijke en wordt geassisteerd door Wim. 

De derde groep heeft schaatsers die vooral steeds harder willen schaatsen. Onder leiding van Jeff, geassisteerd door Maybritt en Fred, doet deze groep oefeningen waarbij vooral de techniek aangescherpt wordt zodat deze deelnemers steeds harder kunnen gaan. Een goede conditie is hier wel een vereiste.


U bent van harte welkom om eens te komen kijken. Een aantal proeflessen is ook geen enkel probleem. Neem contac met ons op, dan regelen wij toegang en, zo nodig, schaatsen.